Schapen zijn ook volgend jaar welkom op weiland naast de Jutse Plassen

Koningshooikt, Lier: Schapen smullen ook in 2020 weer van de distels, het sappige gras en de brandnetels op het stukje weiland naast de Jutse Plassen. De provincie hernieuwt het contract voor de begrazing door schapen. Zo kan ze jaarlijks 50% besparen op maai- en beheerkosten.

Jan De Haes ziet voordeel voor alle partijen. “De natuurlijke oplossingen voor de klimaatproblematiek, maar ook het duurzaam beheer van onze omgeving, is een belangrijke rode draad door ons provinciaal leefmilieubeleid. Als we met deze overeenkomst ook nog kosten besparen, is dat uiteraard een pluspunt.”
 
Efficiënt beheer
Met Natuurpunt werd al een gebruiksovereenkomst afgesloten voor het beheer van het provinciaal overstromingsgebied ‘Jutse Plassen’ te Lier.  Naast het overstromingsgebied bevindt zich nog een weiland in eigendom van de provincie, welke nog niet ingericht is in functie van waterberging en dat dan ook niet mee opgenomen werd in de gebruiksovereenkomst met Natuurpunt. Uiteraard is de provincie wel verantwoordelijk voor het beheer van het perceel. Tot 2011 werd daarom jaarlijks door een aannemer het weiland gemaaid en distels bestreden. In 2012 toonde een zelfstandige schapenboer echter interesse om dit perceel tegen een lagere vergoeding te laten begrazen door schapen en geiten. Voor de periode 2012-2017 werd er reeds goed samengewerkt met deze schapenboer, vandaar dat beide partijen deze jaarlijkse overeenkomst nu hebben vernieuwd. (MSL/foto Provincie)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet