Nieuwjaarsreceptie CD&V Lier en Koningshooikt

Fotoreportage...

Lier: Dit jaar hield de CD&V Lier en Koningshooikt haar Nieuwjaarsreceptie op het stadhuis. Lokaal voorzitter Maxime Penen verwelkomde de aanwezigen met een opvallende en strijdvaardige uitspraak. “Welkom in ons mooie en statige stadhuis. Ik heb uit ‘Kamp Waes’ geleerd dat een goede verkenning de helft van een gewonnen strijd betekent. Daarom zijn we dus hier. Na vanavond kan de inname van dit stadhuis in 2024 niet meer stuk.”

De voorzitter gaf verder een kort overzicht van een “bevreemdend jaar”. Hij stond even stil bij de verkiezingen op 26 mei 2019. “Voor onze partij was de klap hard. Voor onze partij ligt er veel werk op de plank. Dat werk begint hier, lokaal: in Lier en Koningshooikt.”
“2019 was het jaar waarin – na de VS en het Verenigd Koninkrijk – ook in Vlaanderen en België ‘de leugen’ een geldig politiek argument werd en boersheid een erkende stijlfiguur. Ik hoop dat we in 2020 ánders met elkaar zullen omgaan.”

Daarna was het de beurt aan gastspreker Karel Van Eetvelt die jarenlang Unizo leidde.
In zijn speech riep hij ook op tot positivisme. Aan de hand van enige voorbeelden toonde hij de snelle evolutie aan in onze maatschappij. Met de evolutie van de technologie evolueert de maatschappij zeer snel. Verandering schrikt te mensen af en geeft aanleiding tot angst en polarisatie. “Tegenstellingen opkloppen is tegenwoordig  een voedingsbodem om op een populistische manier aan politiek te doen. Er zijn weinig partijen die geen populistische uitspraken doen. De mensen die aan populisme doen, doen twee dingen. Ze zeggen het probleem dat we hebben is niet uw schuld  hat is de schuld van de vreemdelingen, van de rijken. Zij zeggen gij moet niet veranderen, zij moeten veranderen. Ten tweede zeggen ze: Vroeger was alles beter.” Met een paar voorbeelden toonde hij aan dat dit niet zo is. “Morgen zal het beter zijn dan vandaag en vandaag is beter dan gisteren. Het is beter om mee te gaan met de evolutie dan ze tegen te werken. Durven geloven dat morgen alles beter kan zijn dan vandaag, dat de wereld duurzamer zal zijn, dat de samenleving warmer zal zijn.
Doorbreek het wij-zij denken. Wij willen vooruit. Wij moeten het voorbeeld geven. Kijk naar jezelf en ga vooruit. Ik deed een oproep in De Morgen en kreeg heel wat reacties. De zwijgende meerderheid zit niet op negativisme te wachten. Stop met te zeggen hij heeft de schuld. Zeg wij gaan het oplossen, wij gaan samenwerken, wij willen vooruit gaan. Veranderen van probleem naar oplossing. Hier ligt een fenomenale opportuniteit. Weg met het eigen gelijk, luister ook naar de anderen. Sta open voor andere ideeën en ook ander culturen, dat is zeer verrijkend. Geloof in de toekomst verzet bergen. En vooral: keep smiling.”

Tot slot bracht Stijn Coenen, fractieleider CD&V Lier - Koningshooikt ook een boodschap van positivisme en optimisme.
“Afgelopen jaar had ik heel wat toffe babbels met toffe mensen. Uit al die gesprekken blijkt hetzelfde: we moeten er voor zorgen dat mensen mekaar tegenkomen, en oprecht geïnteresseerd zijn in elkaar. Een beetje empathie, zoeken wat ons verbindt of begrijpen waarvan het verschil komt.”
Hij gaf verder nog een kort overzicht van het oppositie werk in de gemeenteraad.
Coenen besloot:” Om af te sluiten, geef ik graag mijn wensen mee voor 2020. Zoals velen onder jullie weten, hou ik van “buiten komen”. Van babbelen en lachen. Van feesten. Ik wilde jullie heel veel feesten wensen. Maar eigenlijk bedoel ik geen grote feesten. Gewone feestjes in je hart. Een lach. Beetje vriendelijkheid. En oprechte nieuwsgierigheid.” (MSL-SDW/foto’s MSL-SDW)

De volledige speeches kan je vinden op de website van CD&V Lier.

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet