Herdenking 75 jaar einde WO II

Lier 8 mei 2020: Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan Wereldoorlog II in Europa.

Onze stad had vrijdag 8 mei een grootsere herdenking van het einde van WOII gepland. Omwille van de coronamaatregelen werd deze plechtigheid geannuleerd.
Vanmorgen werd uit naam van stad Lier, aan het monument van de slachtoffers van het Nazi-regime op de stadsvest achter de Sint-Ritakapel aan de Mechelsestraat een bloemenkrans neergelegd.
In naam van de vereniging “Recht en Vrijheid” werden eveneens bloemen neergelegd ter nagedachtenis van de gesneuvelden van beiden wereldoorlogen aan het monument ‘Den Engel’ aan de stadsvest op het einde van de Begijnhofstraat.

Overgave Duitse strijdkrachten
Om 02:41 uur in de ochtend van 7 mei 1945 tekende generaal Alfred Jodl in Reims de documenten voor onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse strijdkrachten aan de geallieerden. Het bevatte volgende clausule: "Alle strijdkrachten onder Duits gezag staken hun actieve operaties om 23:01 uur centraal Europese tijd op 8 mei 1945." De volgende dag, kort voor middernacht, tekenden Duitse vertegenwoordigers onder aanvoering van veldmaarschalk Wilhelm Keitel in Berlijn een gelijksoortig document, expliciet capitulerend aan de Sovjetstrijdkrachten in aanwezigheid van generaal Georgi Zjoekov. (MSL/foto’s MSL)