Smeedijzeren hekwerk rond stadhuis gerestaureerd

Lier 4 mei 2020: Na een grondige restauratie is het hekwerk terug voor het stadhuis geplaatst. Een studie uit 2012 bracht aan het licht dat het hekwerk erg gecorrodeerd was en dringend onder handen moest genomen worden. In 2019 werd de firma Remmen aangesteld om de klus te klaren.

Het hekwerk rond het stadhuis dateert van ongeveer 1744. Het is een ontwerp van architect Jan Pieter van Baurscheit de Jonge. De Lierse kunstsmid Louis Van Boeckel herstelde het oorspronkelijke drijfwerk in 1890. Met de tijd nam de corrosie snel toe. Het basissmeedwerk bestaat uit gietijzer, de ornamenten bestaan uit roodkoper. De twee onderdelen werden samengebracht met klinknagels en afgewerkt met een dikke laag mastiek.

Bij het reinigen en het ontmantelen van het hekwerk werd vastgesteld dat het gedeelte waar de beide metalen samenkomen zwaar aangetast was. De techniek die destijds werd gebruikt om deze twee materialen samen te brengen geeft problemen. Bij het samenvoegen van twee materialen ontstaat een elektro-galvanische spanning. Deze kan aanleiding geven tot corrosie van de materialen.

Uiteindelijk werd besloten om met moderne middelen het ganse smeedwerk de restaureren.
De totale kostprijs voor de restauratie bedraagt ongeveer 117.000 euro. (MSL/foto’s SDW)