Studie Spaanse gouverneurs van Lier en hun wapenschilden

Lier: Op maandag 9 maart 2020 stelde Paul Vivet (74) op een emotionele persconferentie zijn studie over de Spaanse gouverneurs van Lier voor. Hij voerde deze studie uit aan de hand van de wapenschilden in de Sint-Jacobskapel ook wel de Spaanse Kapel genoemd.

“Een jaar geleden werd ik gecontacteerd door Paul, die werkte aan zijn studie over de Spaanse gouverneurs van Lier. Hij deed dat aan de hand van de wapenschilden in de Spaanse Kapel: elke Lierenaar kent die, maar niemand kon ze thuisbrengen. Paul, zijn eeuwige enthousiaste zelve, sprak de hoop uit dat zijn werk snel afgerond zou zijn en hij het kon overdragen aan de stad. Helaas heeft het lot anders beslist”, zegt schepen Rik Verwaest.

“In 2016 werd ik getroffen door prostaatkanker. Het herstel na de operatie duurde vrij lang en ontnam mij de moed om aan deze studie te beginnen. Maar stilaan kreeg ik met het nieuwe jaar toch terug de drang om te beginnen aan de zoektocht naar de gouverneurs. Mijn werk is nu voor 95 procent klaar. Ik ben nog op zoek naar een viertal gouverneurs. Enige tijd geleden kreeg ik het slechte nieuws dat mijn dagen geteld zijn en ik mijn zoektocht niet meer zal kunnen finaliseren”, beseft een kennelijk vermoeide Paul.

“Daarom nemen wij vandaag met heel veel dankbaarheid zijn werk in ontvangst. Dat zal in het stadsarchief en bij toerisme worden bewaard. We willen in de toekomst hier gebruik van maken voor onze Spaanse wandeling en eventueel in de kapel zelf ook duiding voorzien.
Alles wat Paul heeft opgezocht, is kennis die ooit verloren is gegaan. Je geheugen verliezen als stad is het ergste dat er kan gebeuren. Daarom nemen we met heel veel dankbaarheid zijn werk in ontvangst. Dat zal in het stadsarchief en bij de toeristische dienst worden bewaard. We willen er in de toekomst gebruik van maken voor onze Spaanse wandeling en eventueel kunnen we in de kapel zelf ook wat duiding aanbrengen. Je merkt dat aan dit werk met veel toewijding en liefde is gewerkt. Het is niet voor de volle 100% af, maar toch voor 99%. De ontbrekende puzzelstukjes moeten we nu sowieso vinden, dat zijn we aan Paul verplicht”, gaat schepen Verwaest verder.

“We koppelen hier ook graag een oproep aan: er ontbreken nog enkele schilden die niet konden worden thuisgebracht. Ik heb zelf al een lijntje uitgegooid en Paul heeft ook met de Spaanse ambassade contact opgenomen. Maar een heraldicus, historicus of iemand met veel interesse in de Lierse geschiedenis die dit laatste stukje van de puzzel wil leggen kan ons bereiken op toerisme@lier.be.”

Paul stelde zelf nog een groot gedeelte van zijn werk voor.
“Nu ik weet dat mijn werk nog verder zal afgewerkt worden kan ik met een gerust gemoed sterven”, besluit Paul.

Paul Vivet overleden
Wij vernemen dat Paul Vivet op zaterdag 14 maart 2020 in het Heilig Hartziekenhuis van Lier overleden is. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet