Lier start met uniek proefproject ter bestrijding van de Japanse duizendknoop

Fotoreportage...

Lier: De stad startte half november met een proefproject op drie locaties om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De Japanse duizendknoop is een agressieve exotische plant, herkenbaar aan zijn grote frisgroene bladeren en witte pluimbloemen. Hij vormt een ernstige bedreiging voor onze natuur omdat hij woekert en zo andere (inheemse) plantensoorten verdringt. De plant heeft nauwelijks nut voor insecten en andere dieren.

Voor dit proefproject bakende de stad twee zones af in de berm van de Leuvensevest tegenover de sporthal en rusthuis St.-Jozef en een zone onder/naast de plankenvlonder op de Sionsvest. Voor een optimaal resultaat wordt er de komende maanden niet gemaaid. Een externe firma zal in november het onkruid op deze drie locaties bestrijden met een nieuwe innoverende techniek waarbij elektriciteit ervoor zorgt dat cellen in de plant, inclusief in de wortel, openbarsten waardoor hij afsterft. Een speciaal toestel genereerd 5.000 volt en levert een vermogen van ongeveer 50 Watt. Met een speciale en zorgvuldig geïsoleerde staaf worden de planten aangeraakt waardoor de cellen van de plant openbarsten.

Door geen gebruik te maken van gif (chemicaliën) ontzien we hiermee de natuur en zijn omgeving en pakken we het probleem van bij de wortel aan. Met het gebruik van een elektrische onkruidbestrijder kunnen diverse ongewenste kruiden en jonge houtige gewassen worden vernietigd (o.a. Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw). Doordat alleen warmte gegenereerd wordt in de plantencellen, gaat geen energie verloren naar de omgeving en is er ook geen risico op nevenschade. De behandeling wordt (mogelijk) enkele malen herhaald zodat de plant zich uiteindelijk niet meer kan herstellen.

Deze innovatieve techniek is dit jaar voor het eerst geïntroduceerd in Nederland en België na een drietal proefjaren in Engeland, waar de methode een succes blijkt te zijn. Lier is de eerste gemeente in België die de techniek zal toepassen. Indien het resultaat van het proefproject op deze drie locaties succesvol is, zal de stad Lier deze manier van bestrijden inzetten op meerdere plaatsen. (SDW/foto’s SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet