En waar de ster bleef stille staan

Lier: Het Schoolbondtheater speelt vanaf vrijdag 22 november ‘En waar de ster bleef stille staan’ van Felix Timmermans en Eduard Veterman. De regie is in handen van Herman Boets.

“Ter gelegenheid van ons 125 jarig bestaan hebben we het risico genomen om “Waar de ster bleef stille staan” te hernemen. We hebben aan Herman Boets gevraagd om de regie op zich te nemen. De Schoolbond heeft ‘de ster’ voor de eerste maal gespeeld in 1972. In 2006 hebben we het stuk hernomen. We hebben ‘de ster’ zelfs in Amsterdam gaan spelen. Ik denk dat wij ‘de ster’ ondertussen reeds 200 maal hebben gespeeld. Het is en blijft een van onze grootste successen”, zegt voorzitter en acteur Jan Hendrickx Jr.
Regisseur Herman Boets: “Het is natuurlijk een grote uitdaging om deze klassieker te hernemen.  Van een dergelijk stuk mag je zeker niet aan de tekst in aan de sfeer raken. We spelen het stuk zoals de auteurs het geschreven hebben: in de tijdsgeest van toen en in het Lierse dialect. Qua vorm en omlijsting, overgangen, techniek, live vioolmuziek en dergelijke, heb ik er natuurlijk mijn eigen toets in gelegd. De vioolmuziek werd speciaal voor dit stuk geschreven door Hans Flintrop. Natuurlijk hebben we beroep moeten doen op nieuwe acteurs.”

De hoofdrollen
Schrobberbeek wordt gespeeld door Jan Hendrickx jr., Dimitri De Raedt speelt Pitjevogel en Bob Eggers speelt Suskewiet.
Polien Pap, de waardin van het Zeemeerminneke, wordt vertolkt door Anke Vercammen, Lia Alaers speelt de duivel.

Het verhaal
Drie armoedzaaiers Schrobberbeek, Pitjevogel en Suskewiet hebben geen geld meer om hun borrels te betalen in café Het Zeemeerminneke. Ze besluiten om samen driekoningen te gaan zingen om zo enige centen op te halen om hun drank te betalen.  Op kerstavond stappen ze met een zelfgemaakte ster door het winterlandschap van boerderij tot boerderij. Ze halen heel wat geld op. Wanneer ze ‘s nachts terug naar huis willen keren zijn ze de weg kwijt. Plots zien ze een woonwagen met daarin een jonge vrouw die pas bevallen is. Is dit de Heilige Familie? Gefascineerd door dit gebeuren geven ze al hun geld weg aan de vrouw en haar kindje. Deze ontmoeting zal hun ganse verdere leven beïnvloeden.

Tickets
Gezien de grote belangstelling voor dit stuk zijn bijna alle voorstellingen uitverkocht. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.  Info: www.schoolbond.be (MSL/foto’s MSL/SDW)

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet