Koninklijke Lierse Persbond bestaat zestig jaar

Fotoreportage...

Lier: Tijdens een plechtigheid op het stadhuis stelde de Koninklijke Lierse Persbond zijn jubileumuitgave “60 jaar Koninklijke Lierse Persbond” voor. De vereniging telt actieve en oud-journalisten onder zijn leden.

“De pers, de vierde macht, zo zegt men soms. Gevaarlijke mannen ,zeggen anderen, want de pers kan iemand maken of kraken! En dat laatste geldt in de eerste plaats voor publieke figuren, zoals onder meer politiekers”, begint burgemeester Frank Boogaerts zijn toespraak. “De pers heeft de laatste jaren enorme veranderingen doorgemaakt. Een aantal kranten verdwenen, redacties werden samengevoegd, kranten hangen niet zo volledig vast aan een bepaalde ideologie of politieke partij, pogingen om nieuwe kranten op te richten mislukten, de papieren krant staat onder druk en meer en meer mensen voelen zich geroepen om een krant te lezen op hun laptop of tablet. Maar ondanks die wijzigingen moet het nieuws nog altijd geschreven, gemaakt worden door mensen, de journalisten.”
“Het boek dat jullie nu voorstellen geeft een mooi overzicht van de activiteiten van de Lierse Persbond en toont overduidelijk de veelzijdigheid en de ernst van de vereniging aan, naast het ludieke uiteraard. Zelfs een Koninklijke titel moesten jullie incasseren”, besluit de burgemeester.

Herman De Belder, auteur van het werk en voorzitter van de Koninklijke Lierse Persbond, gaf in zijn toespraak een kort overzicht van wat uitgebreid in het werk wordt behandeld. De ondertitel “Lyra non pulsata silet” vertaling “Wordt de lier niet beroerd, dan zwijgt ze” interpreteert hij vrij als “wordt over Lier niet geschreven, dan is het er ontzettend stil”. Verder verwijst hij naar het wel en het wee van de vereniging, de glorietijd met al zijn anekdotes, het verval en de heropstanding tot wat de persbond nu is.
De voorzitter overhandigde het eerste exemplaar aan de burgemeester.
De voorstelling werd afgesloten met een receptie. (MSL/foto SDW-MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet