Pink Ribbonettes huldigen steiger in

Fotoreportage...

Lier: De Pink Ribbonettes, een damesgroep die met borstkanker geconfronteerd werden, huldigden aan het Spui een nieuwe steiger in. Deze steiger zal gebruikt worden om hun zware Canadese kano te water te laten wanneer ze hun zondagvaart doen. Roeien zou immers heilzaam als behandeling bij lymfoedeem (vochtophoping in de arm) dat kan ontstaan na een mastectomie ten gevolge van borstkanker.

Na een bezoek aan Pink Ribbon in Italie, waar de Ribbonettes regelmatig met een drakenboot roeien, richtte Monique Quaeyhaegens in Lier de Ribbonettes op. Ze deden beroep op de Lierse Kanoclub die de dames met open armen ontving en voor een boot zorgde. Deze boot moest elke zondag van aan de Kanoclub, via de smalle doorgang van het Spui, naar de Binnennete gedragen worden.

“Met deze nieuwe steiger hoeven we niet meer door het Spui te gaan en kunnen we onze Canadese kano, die toch ongeveer honderd kilo weegt, gemakkelijker te water laten. Met dank aan het stadsbestuur”, zegt Monique Quaeyhaegens.

Ook schepen voor sport, Ivo Andries, hield een korte toespraak.
“Weet dat kanker dominant aanwezig is in onze samenleving. Maar liefst één Belg op drie wordt met deze vreselijke ziekte geconfronteerd. In de strijd tegen kanker bestaan er belangrijke noden, zowel op het vlak van preventie, opsporing, behandeling als palliatieve zorg.
Onder steun van Pink Ribbon zijn er sinds juni 2016 verschillende Pink Ribbonettes groepen ontstaan, waarbij borstkankerpatiënten of (ex-) borstkankerpatiënten op regelmatige basis samenkomen om te varen in groep. Kanovaren is een goede therapie voor zij die problemen hebben met lymfoedeem. De vaarbeweging is een natuurlijke lymfedrainage en bestrijdt het 'dikke arm' fenomeen.
Daarnaast is sporten een goede preventie tegen kanker. Samen sporten in een groep met lotgenoten is bovendien ook een steun én een statement naar de buitenwereld dat zij sterk zijn en niet bij de pakken blijven zitten. Alhoewel het in België nog vrijwel onbekend was, bestaat het varen voor borstkankerpatiënten intussen wereldwijd al meer dan 20 jaar.
Als stad proberen we dan ook een meerwaarde te geven aan deze organisatie. En daarom vond ik het ook belangrijk dat deze aanlegsteiger een meerwaarde kan betekenen voor de Pinks van Lier.”

Na de toespraken deden de Pink Ribbonettes een rondvaart op de Binnennete. Het geheel werd afgesloten met een korte maar lekkere receptie. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet