L’Avenirsite krijgt een nieuw leven

Lier: Vanaf deze maand krijgt de oude L’Avenirsite een nieuwe invulling. Kunstgalerie Art-Is-Sjok van Peter Everaert, het initiatief PACT dat erop gericht is om jonge kunstenaars een podium en een forum te bieden, BAR SION vergelijkbaar met Bar Vest en Bar Muza en Stroom waarin een aantal initiatieven gebundeld die op welzijn en gezond leven zijn gericht.

 

De L’Avenirsite
De L’Avenirsite werd gebouwd rond 1905. Na het faillissement van de oorspronkelijke borstelfabriek kocht de familie Mariën in 1936 het pand om er een fietsenfabriek in onder te brengen. Na de verhuis van het bedrijf in 1970 werd het gebouw nog gebruikt voor de opslag van fietsen. Begin 2006 werd begonnen met het leeghalen van dit industrieel pand en werden de kwaliteiten van het gebouw herontdekt. De restauratiewerken om het gebouw een culturele bestemming te geven (tentoonstellingen, workshops, tekenateliers, enz.) werden opgestart. Midden 2009 presenteerde de stad Lier de krachtlijnen voor de ontwikkeling van de aangrenzende Sionsite waar vroeger de stadsmagazijen gevestigd waren. Om het beheer van de L’Avenirsite te verzekeren werd de vzw “L’Avenirsite” opgericht.

Huidige toestand
De L’Avenirsite bestaat op het huidige ogenblik uit verschillende delen: een lange inkom met fietsenparking aan de Hazenstraat, voorzien van een muurschildering van de kunstenares Leda Vaes, een prachtige glazen koepel, een magazijn met een verdieping, een grote fabrieksruimte waar de fietsen werden geassembleerd en gelakt en grote ommuurde tuin en de oude directeurswoning.
De nieuwe eigenaars van de L’Avenirsite hebben zich tot doel gesteld dat site te renoveren en grote delen ervan open te stellen voor het publiek door de draad van kunsttentoonstellingen, performances en gelegenheden terug op te nemen.

ART-IS-SJOK
De welbekende kunstgalerij ART-IS-SJOK vindt vanaf januari 2019 ook onderdak in het magazijn en in de tuin. Kunstenaars van hoog niveau vinden er een lage drempel om in een prachtig kader hun werk aan het publiek te tonen. Deze kunstgalerij is echter geen statisch gebeuren: gasten worden verrast met artistieke en muzikale podiumacts. Openingsweekend 11 januari 2019.
Contactpersoon Peter Everaert, meer info op http://www.lavenirsite.be of via facebook: https://www.facebook.com/GalerijArtisjok

PACT
PACT is een initiatief dat er op gericht is jonge kunstenaars uit Lier en omgeving een podium en een forum te bieden en hen te begeleiden in alle uitdagingen waar een jonge kunstenaar voor staat. Meer in het algemeen wil PACT jongeren uitnodigen en uitdagen om initiatief te nemen. Openingsweekend is gepland op 1-3 februari 2019.
Contactpersoon Louise-Marie Van Roy, meer info op http://www.lavenirsite.be of via facebook https://www.facebook.com/PlatformArtistiekeCultureleTalenten/

BAR SION
BAR SION (in wat een goede Lierse traditie is geworden: Barvest, Bar Muza en nu dus Bar Sion) zal voorlopig aan de openingsuren van de kunstgalerij ART-IS-SJOK zijn gekoppeld, maar zal mettertijd verder worden uitgebouwd.
Contactpersoon Danielle Beyens meer info op http://www.lavenirsite.be

STROOM
In STROOM worden een aantal initiatieven gebundeld die op welzijn en gezond leven zijn gericht. Er zal onder mee ruimte worden geboden aan studenten die zich in alle rust en stilte willen voorbereiden op hun examens, er zullen sessies rond gezonde voeding, mindfulness en burnout-preventie worden gehouden.

Directeurswoning
De directeurswoning moet nog worden gerenoveerd. Mogelijk komt er een bed & breakfast of een eetgelegenheid. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet