CD "LIER IN BRONS, van torenklank naar kamermuziek"

Lier: Stad Lier, de Stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) en de Lierse Beiaard vereniging stelden een unieke CD “Lier in Brons – van torenklank naar kamermuziek” voor.
“Deze CD wil een weerspiegeling zijn van deze lokale beiaardcultuur in Lier”, zegt stadsbeiaardier Koen Van Assche .
“In het eerste deel (ca. 30 min) hoor je de torenbeiaard, opgenomen vanuit de luistertuin, met de vogeltjes erbij. De Nederlandse beiaardier Bernard Winsemius bespeelt de historische 18de-eeuwse beiaard van de Sint-Gummaruskerk, met een programma van uitsluitend oude muziek. Emeritus-beiaardier Winsemius (Amsterdam en Haarlem) wordt wereldwijd beschouwd als dé barokspecialist van de beiaard. Hoewel Winsemius vele opnames heeft gemaakt voor het orgel, is het de eerste keer dat het beiaardspel van Winsemius te horen is op CD.
Het tweede deel van de CD bevat een licht klassiek programma waarbij de Lierse stadsbeiaardier en beiaardleerkracht Koen Van Assche concerteert op een mobiele beiaard in samenspel met diverse topmusici: Madieke Marjon (mezzo-sopraan), Frank Steijns (piano), Jef De Haes (klassieke accordeon), Karen Peeters (harp), Hilde Michielsen (dwarsfluit).
Jef De Haes en Karen Peeters zijn bekende musici uit Lier, eveneens leerkrachten aan SAMWD Lier. Fluitiste Hilde Michielsen is leerkracht aan de muziekacademie van Mortsel.
En wie de concerten van het orkest van André Rieu volgt, heeft zonder twijfel al Madieke Marjon en Frank Steijns (1ste violist) gehoord.”

De CD is uitgegeven in een samenwerking van stad Lier, SAMWD Lier en de Lierse Beiaardvereniging.
De CD kost 10 euro en is te koop bij Visit Lier (Grote Markt 58) of tijdens de zomerse concerten van de Bronzen Woensdagen in de luistertuin (tuin van de bibliotheek).

De Lierse torenbeiaard
De torenbeiaard wordt heel het jaar door op zaterdag van 12 tot 13 uur bespeeld door stadsbeiaardier Koen Van Assche, en daarnaast ook op elke eerste zondag van de maand, eveneens van 12 tot 13 uur.

In de zomer worden de Bronzen Woensdagen georganiseerd, de zomeravondconcerten op de woensdagavonden van juli en augustus, telkens om 20 uur. Het publiek kan dan niet alleen kennis maken met de beiaard als solo-concertinstrument, er is tevens de kans om de beiaard op een heel originele wijze te ontdekken in samenspel met andere instrumenten. Tijdens deze samenspelconcerten hoor je vanuit de toren dus af en toe andere geluiden dan de klokkenklanken, zoals gitaar, piano, zang, ... Maar er zijn ook uitzonderlijke concerten met een mobiele beiaard in de Colibrantkapel. Beiaardstad Lier is ondertussen gekend voor zijn gevarieerde en vernieuwende concertenreeks.

De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) heeft een uitgebreide beiaardklas met 15 beiaardleerlingen, waarvan enkele uit Nederland en USA die de specialisatierichting volgen. Zij krijgen in de loop van de week de kans om af en toe de torenbeiaard te bespelen, en op vrijdagnamiddag zijn er de beiaardlessen. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet