Overlijden van Lodewijk Van Boeckel herdacht

Lier: Ter gelegenheid van de herdenking van het 75-jarig overlijden van Lodewijk Van Boeckel organiseert de Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw een smeedevenement in Lier, geboortestad van Van Boeckel.
Dit jaar herdenken wij het 75-jarig overlijden van Lodewijk Van Boeckel . Deze datum kunnen wij zo maar niet laten voorbijgaan. Daarom richt de Ambachtelijke Smedengilde een speciaal smeedevenement in. Het Hof van Santhoven zal het toneel zijn waarin een tiental smeden actief zullen bezig zijn”, zegt burgemeester Frank Boogaerts.

Het gratis evenement vindt plaats van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni in het Hof Van Santhoven (Vismarkt), telkens van 9.30 tot 18 uur. Naast een tentoonstelling, lezingen en themawandelingen, is er ook een programma voorzien voor kinderen en scholen.

Jan Van de Vliet, voorzitter van de gilde stelde het programma voor

- Heel het weekend lang zullen er smederijen opgesteld staan. De deelnemende smeden zullen werken in de sfeer van Lodewijk Van Boeckel. Zo zal er een nieuwe bloemenpalm gemaakt worden die later opnieuw op de grafsteen van Lodewijk Van Boeckel wordt geplaatst. De originele steen verdween immers een tijd geleden.
- Tentoonstelling met werken van Lodewijk Van Boeckel en werken van de leden van de Ambachtelijke Smedersgilde.
- Heel het weekend kunnen kinderen zelf de ambacht van smid uitproberen. Ze maken samen met een smid een werkstukje dat ze nadien mee naar huis kunnen nemen.
Scholen die geïnteresseerd zijn om met de leerlingen (7-12 jaar) een demonstratie te volgen of zelf te komen smeden, kunnen contact opnemen met vermelding aantal leerlingen op volgend mailadres bestuur@smedersgilde.be.
- Er worden ter plaatse herdenkingsplaquettes geslagen met een afbeelding van Lodewijk Van Boeckel. De eerste 75 exemplaren worden genummerd en verkocht voor 30 euro. De ongenummerde exemplaren kan je kopen voor 20 euro. De Smedersgilde gebruikt de opbrengst voor het financieren van hun workshops en opleidingen.
- Argus, stadsgids Hugo Broes geeft op zaterdag 1 en zondag 2 juni een paar lezingen over Lodewijk Van Boeckel. Aansluitend worden er wandelingen georganiseerd.

Herdenkings plaquette bestellen
- Voorinschrijving voor deze exemplaren bij de Secretaris Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw per mail lm.de.pooter@skynet.be of per brief aan Lodewijk De Pooter, Knodbaan 117, 2520 Oelegem.
- Betaling voorinschrijving op rekeningnummer Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw BE 98 0682 2501 7593 met duidelijk vermelding van: je naam én adres, mailadres én het aantal genummerde herdenkingsplaquettes dat je besteld hebt.

Het smeedevenement is een samenwerking van de Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw, de heer Marc Moris die het Hof van Santhoven ter beschikking stelt, stad Lier en Visit Lier. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet