Traditionele Sint-Antonius viering met verkoop van varkenskoppen

Fotoreportage...

Koningshooikt: De parochie Sint-Jan Evangelist van Koningshooikt herdacht haar volksheilige Sint-Antonius met een misviering en de traditionele openbare verkoop bij opbod van de offergaven. Voor de misviering in de Sint-Jan Evangelistkerk brengen de gelovigen hun ‘offergaven’ naar de kerk. Daar worden ze neergelegd aan de voet van het Sint-Antonius beeld dat in de middenbeuk staat opgesteld. Die offergaven zijn streekproducten van de landbouwers en groentetelers uit de gemeente, varkenskoppen, varkensvlees, preskop, pensen, spek, hammen, rozijnenbrood, gebak, fruitmanden en groenten korven. Bier en wijn mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Hoogtepunt was dit jaar weerom de verkoop van twee varkenskoppen. Ze werden dit jaar weeral gekocht door enige vrienden uit Rijmenam. Dit moesten ze er 40 en 80 euro voor ophoesten.

Na de herdenkingsmis werden de offergaven in het portaal van de kerk bij opbod verkocht. Naar schatting 200 belangstellenden kwamen dit folkloristisch en ludiek evenement bijwonen. Dit aloude gebruik dat volgens sommige bronnen reeds voor de 29ste maal plaats vindt, wordt in goede banen geleid door de Landelijke Gilde. Om de koude wat te vergeten en het bieden wat soepeler te laten verlopen werden wittekes en porto aangeboden. De opbrengst van de verkoop gaat naar de verfraaiing van de kerk.

Dit jaar werden, ondertussen al een beetje traditioneel, de twee aangeboden varkenskoppen gekocht door een groep vrienden uit Rijmenam. “Wij zijn een groep van zeven vrienden die samen allerlei plezierige en nuttige activiteiten uitvoeren. Zo bakken wij om de drie weken ons eigen brood op artisanale wijze in een houtoven in een hoeve in Rijmenam. Dit jaar hebben we hier twee varkenskoppen kunnen kopen”, zegt een van de kopers uit Rijmenam. “Wij doen dit al meer dan vijfentwintig jaar. Van die varkenskoppen maken wij preskop ook op artisanale wijze.” 

Onmiddellijk na de verkoop zakte iedereen af naar de nieuwjaarsreceptie op de Laag. Deze receptie met medewerking van de lokale handelaars werd gratis aangeboden door het stadsbestuur van Lier-Koningshooikt. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

Sint-Antoniusverering – ontstaan - legende

Sint-Antonius leefde in de 3de eeuw in Egypte. Na de dood van zijn ouders deed hij als jongvolwassene afstand van zijn bezittingen en trok hij als kluizenaar de woestijn in. Tijdens zijn kluizenaarschap werd Antonius onder meer geplaagd door demonen in de gedaante van leeuwen, beren, schorpioenen, slangen, zwarte glimmende jongetjes, vuurvonken, een zeer aantrekkelijke vrouw en een stapel goud en zilver. Toch slaagde Antonius er in een deugdzaam leven te leiden vol boetedoening en kon hij een leven opbouwen dat vrij van hartstochten was. Nog tijdens zijn leven kreeg Antonius heel wat volgelingen, die kleine gemeenschappen in de woestijn vormden. Na zijn dood verspreidde zijn verering zich al vlug over vrijwel heel Europa. Vandaag wordt Antonius beschouwd als de eerste christelijke kluizenaar en als een van de stichters van het kloosterwezen (vandaar zijn naam Antonius-Abt). Hij stierf op 17 januari 356. Op zondag 17 januari of de zondag die er op volgt worden er traditioneel vieringen gehouden voor deze heilige.

In de 11de eeuw ontstond in Frankrijk de lekenorde van de Sint-Antoniusbroeders, die zich toelegde op de verpleging van zieken. Om de zieken eten te verschaffen, kweekte de orde varkens die gevoed werden door de omwonenden. Als vergoeding voor hun verpleging mochten de ordeleden als enigen hun varkens vrij laten rondlopen in de dorpen. Deze varkens droegen een belletje om hun nek om aan te geven dat zij van de verpleegorde waren. Op de naamdag van Antonius werden de varkens geslacht en werd het vlees onder de armen verdeeld. Aan dit gebruik heeft Antonius zijn bijnaam “Antonius met het varken” te danken. Op afbeeldingen is hij dan ook vaak te zien met een varkentje aan zijn voeten. Verder wordt hij ook vaak afgebeeld met een boek, een abtstaf, een duivelsfiguur of een draak, een raaf een kruisbeeld of een rozenkrans.

Antonius-Abt is de patroonheilige van heel wat beroepsgroepen: wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemer en zwijnenhoeders. Hij wordt ook aanbeden als beschermer van dieren. Verder wordt hij ingeroepen tegen de pest, (huid)ziekten en sint-antoniusvuur, maar ook tegen hedendaagse veeziekten zoals mond- en klauwzeer, BSE en varkenspest.

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet