Unieke tekening uit het Rubensatelier ontdekt in Lier

Lier: In de collectie van het stadsmuseum Lier ontdekte een team van onderzoekers van de Koninklijke Bibliotheek van België en het Rubenianum een unieke tekening uit het atelier van Rubens. De tekening is een zeldzame getuige van een verloren gegaan schilderij van Isabella d’Este (1474-1539) door Rubens.

Unieke vondst
De tekening van Isabella d’Este werd ontdekt tijdens een werkbezoek aan het Lierse museum in het kader van een gezamenlijk onderzoeksproject van de Koninklijke Bibliotheek van België en het Rubenianum, het onderzoeksinstituut voor Vlaamse kunst van de 16de en de 17de eeuw te Antwerpen. Recent stelden zij een proeflijst op van 17de-eeuwse tekeningen die in aanmerking komen voor de Vlaamse ‘Topstukkenlijst’.

“Voor Stadsmuseum Lier is dit prachtig nieuws. Onze collectie is opeens verrijkt met een uniek werk. Dit gaat zeker tot zijn recht komen in toekomstige focustentoonstellingen”, zegt Rik Verwaest, schepen voor erfgoed en musea van de stad Lier.

“Het is hoogst uitzonderlijk dat bij zo’n  project een onbekende tekening uit het Rubensatelier wordt gevonden. Ook voor de samenstellers van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, de complete oeuvrecatalogus van de barokke grootmeester die zijn voltooiing nadert, is deze vondst een verrassende aanvulling”, zegt Bert Schepers, Senior Editor Corpus Rubenianum Ludwig Burchard bij het Centrum Rubenianum.

Primeur voor stadsmuseum Lier
In de collectie van het nieuwe stadsmuseum, dat op 29 september feestelijk de deuren opent, werd een uitzonderlijk 17de-eeuws getekend portret ontdekt van Isabella d’Este (1474-1539).
Deze tekening is een zeldzame getuige van een verloren gegaan schilderij van de Italiaanse markiezin door Rubens (1577-1640), dat hij heeft bijgehouden tot aan zijn dood. Het blad werd rond 1618/19 in het Rubensatelier vervaardigd ter voorbereiding van een prent gegraveerd door Lucas Vorsterman (1595/96-1674/75). (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet