Argentijnse dog wordt ‘Koningin van het rusthuis’

Lier: Binnen afzienbare tijd zal therapiehond ‘Stanske’ bijna dagelijks in het woonzorgcentrum Paradijs aanwezig zijn. Op het ogenblik is Stanske 18 maanden oud. Ze komt al twee halve dagen mee naar het rusthuis. Voor ze daar definitief ‘tewerk gesteld’ wordt moet ze nog eerst haar opleiding als therapiehond afwerken. Stanske is de roepnaam van deze Argentijnse dog. Haar echte naam is “Reyna Del Resto Hogar’ Koningin van het rustoord.

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dieren een positief effect hebben op ouderen in een woonzorg centrum.  Het vertroetelen van een hond bijvoorbeeld maakt een stof vrij in de hersenen die het geluksgevoel verhoogd. In feite verhogen dieren de levenskwaliteit van ouderen. Daarom willen wij in een therapiehond”, zegt Marleen Vanderpoorten, voorzitter van het OCMW.

Philip Kempeneers een van de animatoren heeft zelf een hond gekocht. Het OCMW betaald de opleiding van de hond en het baasje. Eerst moet Stanske de basis opleiding doormaken. Daarna krijgt ze nog een speciale therapiehond opleiding. Zo moet ze onder andere leren dat ze in bepaalde kamers niet mag binnenkomen.  Dit wordt aangegeven door een sticker aan de deur. Ze moet ook leren haar hoofd in de schoot van een bewoner te leggen zodat hij of zij ze beter zou kunnen aaien. Ze leert ook dat ze geen snoep of koekjes van de bewoners mag aannemen en niets van de grond mag opeten.
“Na haar opleiding blijft Stanske bij haar baasje wonen. “s’ Morgens gaat ze mee naar het WZC, waar ze eerst een uur mag rusten in haar eigen nest. Daarna loopt ze vrij rond in de afdelingen  Oever en Vlietje. Stanske beslist waar ze naar toe gaat en of ze reageert als ze geroepen wordt”, legt baasje uit. “Later  kan ze ook ingezet worden op ander afdelingen.” Ook het baasje moet nog een cursus volgen.(MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet