Mammoet komt terug naar Lier

Lier: Op zondag 10 september (Open Monumentendag) gaat van 10 tot 18 uur een tentoonstelling door over de Mammoet van Lier. In de Gevangenenpoort aan de Eikelstraat staat een 3D geprint mammoetskelet op schaal 1/10. Dit in samenwerking met Kempens Karakter, De Vlaamse overheid en de Stad Lier. De tentoonstelling is gratis toegangkelijk.
ArcheoLier, Kiwanis Lier 2 Neten en de Stad Lier vatten het plan op om sponsorgelden in te zamelen om de volledige mammoet op ware grootte te printen in 3D en op te stellen in het nieuwe Stadsmuseum dat opengaat eind 2018.

Op 28 februari 1860 stoten kanaalgravers bij het verdiepen van de omleidingsvaart vóór de Dungelhoeff kazerne, de actuele stadskantoren, op gigantische beenderen. De beenderen werden onderzocht door een geneesheer van de militaire school. Ze blijken afkomstig te zijn van een wolharige mammoet. Daarna werden ze overgebracht naar het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Daar bleek dat de beenderen van de mammoet zo volledig waren dat besloten werd hem terug volledig te reconstrueren.
In 1868 ontwierp de jonge dierenpreparateur, Louis De Pauw, een speciaal smeedijzeren systeem om het mammoetskelet op te monteren. In de beenderen moest daarom geen enkele gat geboord worden. De ontbrekende beenderen werden bijgemaakt in hout.
In 1869 werd de mammoet voor het eerst tentoongesteld. Het was toen het eerste mammoetskelet in West-Europa. Alleen in Sint-Petersburg in Rusland was er toen ook één opgesteld.

Om aan voldoende sponsorgelden te geraken doen ArcheoLier en Kiwanis Lier 2 Neten in een eerste fase beroep op grote bedrijven. In een tweede fase zal ook aan de Lierenaars zelf de gelegenheid geboden worden om actief mee te participeren in het project.

Meer informatie: Philip Meyfroot, voorzitter ArcheoLier. E-mail: philip.meyfroot@telenet.be
Bart De Bie, voorzitter Kiwanis Lier. E-mail: bart.debie@debie.net   (MSL/foto ArcheoLier)

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet