Wereldprimeur voor Van Hool: trambussen op waterstof

Koningshooikt: Van Hool, heeft een contract gesloten met Pau, Frankrijk, voor de levering van acht Exqui.City’s, de zogenaamde trambus, aangedreven door waterstof. Het gebruik van waterstofbussen is een primeur voor Frankrijk en het is zelfs een wereldpremière voor een volledig BRT-systeem (Bus Rapid Transit) met gelede trambussen van 18 meter.
Het is de eerste maal dat waterstoftechnologie als aandrijving geïntegreerd wordt in een trambus. Het gloednieuwe voertuig betreft een 18,62 meter gelede trambus met een capaciteit van 125 passagiers en een autonomie van ruim 300 km. Het order van acht Exqui.City’s wordt in de tweede helft van 2019 opgeleverd aan  de SMTU-PPP (Syndicat Mixte de Transports urbains – Pau Portes des Pyrénées) en de STAP (Société de Transport de l’Agglomération Paloise).

De aandrijving van de bus is hybride elektrisch. Enerzijds worden waterstof (H2) en
zuurstof (O2), door middel van elektrolyse, in “real time”, in de brandstofcel omgezet tot elektriciteit, met waterdamp als enige uitstoot, en anderzijds zorgen de lithium-batterijen en elektromotoren voor bijkomende aandrijving waar en wanneer dit nodig is. De energie die vrijkomt bij het remmen van het voertuig wordt eveneens hergebruikt. Deze "zero emissie"-technologie leidt niet tot de uitstoot van broeikasgassen of luchtverontreinigende stoffen tijdens het gebruik ervan. De uitstoot van het voertuig is alleen waterdamp.

Bijkomende voordelen van waterstofbussen zijn hun autonomie van meer dan driehonderd kilometer en het snel tanken (10 minuten). Hierdoor bereiken de bussen het hoogste niveau van operationele flexibiliteit en productiviteit voor een busmaatschappij.

Bovendien worden trambussen gekenmerkt door het hoge niveau van comfort, veiligheid en informatie van de reiziger, een vlotte doorgangsfrequentie en rijdt het voertuig overwegend op een eigen bedding waardoor de commerciële snelheid geoptimaliseerd wordt. De trambus is een effectief en goedkoper alternatief voor de tram, die hogere investeringen vergt qua uitrusting en infrastructuur.

Voor Filip Van Hool, CEO bij Van Hool, is dit een betekenisvolle ontwikkeling voor het bedrijf : "Van Hool kijkt uit er naar uit om haar ruime ervaring op het gebied van waterstof-aangedreven voertuigen toe te passen op het nieuwe trambussen-systeem in Pau. Dit is een uitdaging waarvoor we onze mouwen graag optrekken in Koningshooikt. We hebben de ervaring en het vertrouwen om dit belangrijke project tot een goed einde te brengen.”

François Bayrou, Voorzitter van de Communauté d'agglomération Pau Béarn Pyrénées verklaarde: "De Agglomeratie Pau Béarn Pyrenees heeft bewust gekozen voor een waterstof-innovatie die resulteert in een "zero emissie"-oplossing waarbij een dagelijks vervoermiddel, zoals een bus, evolueert tot een milieuvriendelijk project dat goed is voor de mens.” (KSL/foto Van Hool)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet