40 jaar Dorpsraad  - 40ste Jaarmarkt

Koninghooikt: Op zondag 18 juni 2017 is het weer jaarmarkt in Koningshooikt. Dit jaar niet zomaar een markt maar de 40ste editie! Dit laten we niet in stilte voorbijgaan, temeer omdat het een dubbele verjaardag is, de Dorpsraad blaast namelijk evenveel kaarsjes uit.

Dirk Frans van de dorpsraad geeft enige toelichting. “40 jaar geleden kwam de toen nog dorpsraad 'Eigen Haard' met het initiatief om een jaarmarkt te organiseren in ons dorp. Verenigingen, lokale handelaars, cafés en marktkramers kregen hierop allemaal een plaatsje en zorgden sindsdien samen eens per jaar voor een hoogdag in het centrum van Koningshooikt.  Sinds enkele jaren is er ook een rommelmarkt gekoppeld aan de jaarmarkt. Dit had een hele opleving tot gevolg, waardoor we het parcours van het evenement de afgelopen jaren steeds moesten uitbreiden. Ook de kermis kreeg een extra impuls waardoor Koningshooikt en de jaarmarkt nu ook een volwaardige zomerkermis heeft. Bezoekers van binnen en ver buiten Jut vinden hun weg dan ook al jaren naar onze markt.

Jaarmarkt, rommelmarkt en kermis zijn slechts enkele ingrediënten van het succes van de laatste jaren. De verenigingen zorgen voor eet- en dranktenten, de cafés voor grote terrassen en de nodige ambiance, de fanfares zetten hun beste beentje voor, er is dans en toneel, livemuziek op het centrale podium en om 11.00u de snoepworp vanop het balkon aan het gemeentehuis waar de kindjes talrijke prijzen mee kunnen winnen. "De jaarmarkt in Jut is ondertussen een daguitstap geworden", wist me iemand te vertellen. Parkeren kan weer vlak bij de markt en dit met dank aan de firma Van Hool.

Ook dit jaar vindt er in het gemeentehuis een tentoonstelling plaats. Deze editie vat de voorbije tentoonstellingen door de jaren heen samen. Ter gelegenheid van onze 40ste verjaardag brengt de Dorpsraad hierover een boekje uit, te verkrijgen op de tentoonstelling of via de leden. Drijvende kracht achter deze uitgave en de tentoonstelling is Francinne Schroven, lid van het eerste uur.

Tot op vandaag zet de Dorpsraad nog steeds zijn schouders onder deze gemeenschapsbevorderende activiteit. Inmiddels is onze groep uitgegroeid tot een volwassen vereniging met vertegenwoordiging uit alle leeftijdsklassen, stuk voor stuk gedreven vrijwilligers met een hart voor ons dorp. Ook de Stad Lier zorgt weer voor ondersteuning, waardoor wij met onze vzw deze en ook andere activiteiten kunnen blijven realiseren.

De feestelijkheden rond 40 jaar Dorpsraad starten op zondag 11 juni met Cars & Coffee op parking De Laag.  Dit old- en youngtimer treffen start om 11.00u en loopt tot 15.00u. Tevens is er een tussenstop van de PallieterClassic rally voorzien. Een hapje en een drankje tussen de mooie auto's... u hoeft niet echt een autofanaat te zijn om hiervan te kunnen genieten. Bovendien is de toegang gratis!

Geen jarige zonder feestje, wij sluiten dus graag dit drieluik van activiteiten rond de verjaardag af met een heus dorpsfeest op het einde van de zomer.” (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet