Kanonnen bewaken Paradeplein

Lier: Vanaf heden bewaken twee kanonnen de hoofdingang naar het stadskantoor. Gelukkig heeft dit niets te maken met terreurdreiging. Het betreft hier twee buitendienst gestelde stukken. Het betreft een 25 pounder houwitser Mark II en een getrokken houwitser 105mm.

“Na een bezoek aan het Gunfire museum enkele jaren terug werd overeengekomen dat de stad Lier zich over twee uit gebruik genomen stukken artillerie zou ontfermen. Dit om het peterschap en alle daarbijhorende goede relaties nog eens extra in de verf te zetten. Het betreft een 25 pounder houwitser Mark II en een getrokken houwitser 105mm. De 25 pounder is van Britse makelij en werd voor het eerst geproduceerd in de winter van 1939-1940 in het kader van de aankomende Tweede Wereldoorlog. Na de Duitse opmars werden tal van buitenlandse legereenheden in de schoot van het Britse leger terug opgericht, waaronder de Belgische Brigade Piron. Op die manier vond dit artilleriestuk zijn ingang bij het Belgische Leger. Ook na de Tweede Wereldoorlog blijft het Belgische leger op Britse leest geschoeid en zo kwamen de 25 pounders terecht bij 2A, waar ze tot 1951 dienst deden en vervolgens in reserve werden gezet of als opleidingsstuk dienden. De 105 mm vervangt in 1951 de 25 pounder als het basisstuk van de Belgische artillerie, zo ook in 2A. In volle Koude Oorlog wordt de 105 mm via 2A een onderdeel van de NAVO. Na een tijd in reserve te staan, krijgt dit type artillerie een tweede leven als batterij veldartillerie Para-Commando, waar het uiteindelijk vervangen wordt door het Franse Long Gun 105 mm. Sindsdien wordt het enkel nog gebruikt als ceremoniestuk om blankschoten te schieten”, zegt burgemeester Frank Boogaerts in zijn toespraak.
De inhuldiging van de kanonnen gebeurde niet met een salvo maar door het spelen van de Mars van de 2de Artillerie. “Deze muzikale inbreng bewijst het feestelijke karakter van deze inhuldiging en is de beste illustratie van de verbondenheid tussen de stad Lier en 2A die wij beide willen behouden en verstevigen”, besluit de burgemeester. (MSL/foto’s MSL)

Fotoreportage...

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet