Robotkamp op VTI

Lier: De eerste dagen van het zomer verlof richtte het VTI (Vrij Technisch Instituut) een robotkamp in.
Niet minder dab 29 enthousiaste jongens en meisjes met interesse voor de STEM richting, werkten gedurende twee dagen vol overgave aan hun robot. Het robotkamp stond open voor alle jongeren en was niet alleen exclusief voor de leerlingen van het VTI. Voor een materiaal kost bijdrage van 75 euro hadden ze hun eigen werkende robot.

“De bedoeling was om de deelnemers warm te maken voor onze STEM richting (Science, Technology, Engineering, Mathematic). Ze hebben een robotje volledig zelf gebouwd van het beging af. Ze hebben eerst de technische tekeningen gemaakt, sommige onderdelen zelf vervaardigd en daarna alles zelf geassembleerd. Daarna hebben ze de controller type Arduino zelf geprogrammeerd met een vrij laagdrempelig programma om de kinderen de goesting te geven om te kunnen programmeren”, zegt een van de begeleidende leerkrachten.
“We hebben kleine rijdende robotjes gemaakt die kunnen rijden en reageren op kleurschakeringen in de ondergrond. Op deze manier kunnen we dit wagentje bij middel van twee sensoren een vooraf getekende baan laten volgen. Er zitten ook sensoren in die er voor zorgen dat de robot niet kan botsen”, leggen Pieter en David uit.
“Helemaal in het begin hebben wij leren solderen. Dat vond ik heel leuk. Daarna hebben we de chip geïnstalleerd en de robot van alle dingen laten doen. De technische tekening maken op de computer vond ik iets moeilijker”, zegt Yuta.
Om hun robotje mee te nemen mochten de kinderen nog een doosje maken met de lasercutter. Het doosje is helemaal uit hout gemaakt. Er kwam geen enkel metalen of plastic onderdeel aan te pas. (KSL/foto’s KSL)

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet