Bart Rodyns en Suz Van Boeckel krijgen Cultuurprijs

Lier: Tijdens een plechtigheid in de Colibrantzaal werd de Cultuurprijs 2016 toegekend aan Bart Rodyns. Suz Van Boeckel kreeg de life time achievement prijs.

Bart Rodyns is geboren op 4 april 1978. Hij behaalde aan de Academie van Lier de prijzen Pro Musica, Jos Van Looy, Victor Van Hemel en de Medaille van de Stad Lier. Tevens werd hij laureaat van de Ottoboni kamermuziekwedstrijd.
Aan de Antwerpse kunsthumaniora behaalde hij het diploma Klassieke Muziek. Daarna studeerde hij aan de conservatoria te Antwerpen en Maastricht die hij afsloot met grootste onderscheiding.
Deze man won herhaaldelijk prijzen op verschillende nationale en internationale wedstrijden. Hij maakte opnames voor de Belgische, Duitse, Nederlandse, Franse, Deense en Praagse radio en werd genomineerd voor Klara's muziekprijzen 2010. In 2014 werd hem een 'gouden label' uitgereikt. Zijn concert carrière bracht hem in de meeste landen van Europa en de USA.
Hij is artistiek leider en klavierspeler van het gerenommeerde Euterpe Baroque Consort. Dit vocale en instrumentale ensemble van professionele internationale musici brengt authentieke muziek op historische instrumenten. Hij streeft er naar om elke muziekstijl zoveel mogelijk uit te voeren op historische instrumenten en is een "klavierspeler" in de brede zin van het woord. Hiervoor doet hij dikwijls beroep op zijn eigen instrumentarium zoals klavecimbels, kistorgels, de erard tafelpiano en de harmoniums. Ook in deze optiek is hij organist-titularis van het Forceville-orgel te Broechem. Zijn repertoire omvat muziek van de renaissance tot de hedendaagse muziek. Meermaals was hij solist met gerenommeerde orkesten met werken van o.a. Haendel, Haydn, Mozart en Bach.
In 2015 bracht hij de oude barokke Lierse kapelmeesters Willem Gommaar Kennis en Christoffel Drymans opnieuw onder de aandacht met de cd Flemish Baroque Treasures Unveiled. De cd wordt in de hele wereld verkocht.

Suz Van Boeckel, moeder van zanger Bart Peeters was onder andere de oprichtster van De Moeders van het Begijnhof een non-profit vereniging die moeders wilden het min of meer ingeslapen Begijnhof wilden wakker schudden en organiseerden o.a. de Keerskes Processie of lichtprocessie. Na de processie gingen de kindjes varen met de Moedige Bootvissers en daarna deelde de pastoor snoep uit. Ze was ook de oprichtster van de Poppentovertrein die tot vandaag vele kindjes, maar ook ouders en grootouders een aangename, leuke en culturele zondagmorgen bezorgt.  Ze was en bleef ook vele jaren één van de drijvende krachten bij Toneellabo Arlechino. Ze stond ook aan de wieg van de jaarlijkse , zo heeft ze bijvoorbeeld met Arlechino Boekerij. Vorig jaar was ze nog betrokken bij het Timmermansproject in het Timmermans Opsomerhuis. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet