Toeristisch seizoen geopend

Lier: In het Centrum voor Textiele Kunsten gevestigd in het Godshuis aan de Begijnhofstraat opende schepen Rik Verwaest het toeristisch seizoen. Ook de burgemeester van Boechout Koen Tsijen was aanwezig.

“Het is met veel genoegen dat ik jullie hier verwelkom in het Godshuis. We openen ons toeristisch seizoen 2017 bij het Centrum voor Textiele Kunsten, waarvoor alvast mijn dank voor de gastvrijheid.
Over één van mijn illustere voorgangers gaat het verhaal dat hij als schepen ooit een kanttentoonstelling moest openen. Bij gebrek aan een goede voorbereiding heeft hij effectief gesproken over Kant, maar dan wel de Duitse filosoof Immanuel Kant. Om maar te zeggen dat niet iedereen zijn kant kent. En eigenlijk is dat jammer in een stad als Lier.
Lierse kant is vandaag levend erfgoed. Ooit een industrieel product, vandaag hobbywerk waar vrijwilligers hun tijd insteken. Nochtans is het net zo goed vakwerk dat ook een publiek verdient. Ik kan dan ook met veel plezier aankondigen dat er binnenkort enkele initiatieven aankomen om de Lierse Kant als volwaardig toeristisch product in de etalage te zetten.
Maar dat is zeker niet het enige. 2017 belooft voor Toerisme Lier een uitdagend jaar te worden. Ons toerismekantoor keert binnenkort na de verbouwingen terug naar het vernieuwde stadhuis.
Ze gaan veel werk hebben, want vanaf 3 juni worden ze overspoeld door de deelnemers van de Zomerzoektocht van het Davidsfonds. Tot half oktober zullen vele duizenden te voet, met de fiets of de wagen Lier en Hooikt komen ontdekken. Als ik de gemeenten mag geloven die ons voor gingen staat ons er een ware invasie te wachten. We kijken er naar uit!
Cycling dinner, ons toeristische paradepaardje, pakt uit met een nieuwe mooie, rustige route naar Oelegem. Aanvullend ook nieuwe fietslus “Fietsen tussen bloesems en fruit” met aanlooproute van Lier station.
Onze externe partners zetten natuurlijk ook hun beste beentje voor: City Golf, absolute recordhouder, blijft ongelofelijke groeicijfers noteren.
Ontpop in the city: al honderden mensen gehad voor supsurf, nu komt daar Bubble soccer, Arrow Tag, Giant Pool, Virtual Reality… bij.
Onze eigen stadsgidsen organiseren de zondagswandelingen, de beiaardwandelingen en de grafittywandeling.
Onze Bootvissers die weer recordcijfers haalden, over twee uur welkom.
Toerisme Pastoraal voorziet nog steeds rondleidingen in de kerk.
Last but not least Boechout – onze mooie groene buurgemeente - akkoord om intensiever toeristisch te gaan samenwerken – kijken uit naar nieuwe initiatieven
Er is dus heel veel nieuw. Teveel, zullen sommigen denken. In een stad met een rijke toeristische traditie als Lier is het verleidelijk te denken dat er zeker niet teveel moet veranderd worden. Dat we gewoon moet blijven doen wat we altijd al deden. Tene quod bene, zeggen ze op den Beerschot, maar die zijn wel al twee keer failliet gegaan.
Ik kan het niet genoeg zeggen: geen sector die zo snel verandert als toerisme. We moeten mee vernieuwen. Ook hier is een digitale revolutie aan de gang. Ook hier is de concurrentie tussen toeristensteden keihard.  Moeten wij dan schrik hebben? Zeker niet. Wij zijn Lierke Plezierke. Laat iedereen die met deze stad begaan is dat dan ook uitstralen naar bezoekers. Heet hen welkom en laat hen zien hoe ongelofelijk mooi ons bruisende stadje is. Dan komen ze terug met nog meer volk en hebben we niet teveel, maar te weinig nieuwe attracties.”
Tot slot gaf Christiane Hendrickx, voorzitter van het Centrum voor textiele kunsten, een korte toelichting over de nieuwe tentoonstelling.
“Dit jaar hebben wij onze tentoonstelling in het teken gesteld van Lierse Kant van in de wieg tot voor het altaar. Wij hebben doopkleedjes, wiegen, bruidsluiers, trouwkleren en de trots van Lier de parelen handtassen. De handtassen zijn allemaal recente werken van onze groep. De kantwerken daarentegen zijn merendeel authentieke oude stukken.”
“Onze vereniging bestaat al sedert 1987”, voegt Louisa Scheffer stichtster en bezieler van de groep er aan toe. Louisa is ondertussen 95 jaar.
Het Liers Centum voor Textiele kunsten is gelegen in de Begijnhofstraat 24 te Lier. Je kan het centrum en de tentoonstelling bezoeken op maandag, dinsdag en donderdag van 13.30uur tot 16.30uur of op afspraak. Tel.: 03 480 80 45.  (MSL/foto’s MSL)

Fotoreportage...

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet