Komt de ooievaar naar de Marnixhoeve?

Lier: Op de Marnixhoeve aan de Kesselsesteenweg werd door Natuurpunt in samenwerking met de stad Lier, die de hoogtewerker leverde, een ooievaarsnest geplaatst.  Het is een metalen constructie die op een niet gebruikte schoorsteen wordt bevestigd. Tussen de constructie zijn takken gevlochten zo dat voor de vogels een duidelijk platvorm wordt gemaakt. “Ooievaars nemen terug toe de laatste decennia en in Lier is deze bijzondere vogelsoort meer dan welkom. Als alles meezit, kan het nest al binnen enkele jaren bezet worden door een wild paartje”, klinkt het bij Natuurpunt.

“Voor ons is het belangrijk dat dergelijke soorten in en om de stad komen broeden. Het is een uithangboord voor biodiversiteit in de stad. Het zijn soorten die iedereen kent. Denk maar aan de slechtvalken die sedert 2007 in de toren van de Sint Gummaruskerk broeden. Ze liggen trouwens nu met jongen. De mensen kunnen zien dat natuur en stad kunnen samengaan”, zegt Gerals Driessens van Natuurpunt. “Ooievaars komen in onze kontreien toe in maart – april. We zijn nu wel een beetje laat. Het is wel belangrijk dat de ooievaars het nest zien staan tijdens de trek naar het zuiden in september. Het is moeilijk te voorspellen dat het nest volgend jaar al in gebruik zal genomen worden, maar de kans is wel erg groot. Dit is een goede locatie met een grote aanvliegroute en dicht bij de Netevallei waar heel wat voedsel te vinden is zoals kikkers en vissen”, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt.
“Inge en Anouk van de Marnixhoeve: “We zien al uit naar de klepperende ooievaars boven het zomerse terras. In onze zaak zijn wij ook meer en meer bezig om ‘back to basic’ te werken. Wij hebben een groentetuin en kruidentuin waar we een gedeelte van onze produkten voor het restaurant kweken”, zeggen Inge en Anouk van de Marnixhoeve.
“En voor alle duidelijkheid, de ooievaar komt niet voor mij…”, besluit Inge lachend. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Fotoreportage...

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet