Lierse vzw Sint-Pieter verwelkomt internationale voorzitter Lions Jitsuhiro Yamada

Lier: De Lierse vzw Sint-Pieter ontving op maandag 24 april de voorzitter van Lions Clubs International Foundation (LCIF), de Japanner Jitsuhro Yamada. De VZW Sint-Pieter verhuurt sinds 2012 in Lier studio’s aan andersvalide jongeren die er elk beschikken over hun eigen studio met keukentje en badkamer. De vzw ontving vorig jaar 80.000 euro van LCIF voor de verbouwing van 6 extra studio’s. Midden 2017 zullen er in totaal 11 studio’s aan de Irislaan 31 en de Tulpenlaan 5 in Lier afgewerkt zijn. De internationale voorzitter komt nu kijken hoe de werkzaamheden vorderen.

Lions-lid Dirk Nyssen bedacht het project in 2007. Hij had het plan om zelfstandig wonen voor jonge andersvaliden in Lier te organiseren en de begeleiding toe te vertrouwen aan een sociale vzw. Oorspronkelijk dacht hij dit te kunnen doen in het huis Sint-Pieter in het Lierse begijnhof (vandaar de naam van de vzw). Dirk is in 2008 overleden, maar toen waren de plannen al voldoende concreet. Het project is zeer belangrijk. Eerst en vooral voor de jongeren zelf. Het stimuleert hun zelfstandigheid en eigenwaarde en biedt hen, mits goede begeleiding, perspectief op een zinvol leven ‘zoals al de anderen’. Voor de ouders is het van belang te weten dat er voor hun kinderen een opvang is. Ook als zij er niet meer kunnen voor zorgen. De opvolging van de jongeren gebeurt tot juni door de vzw De Lier en wordt daarna overgenomen door vzw PEGODE.
Het bezoek van de internationale president heeft alles te maken met de extra gift die het project vorig jaar ontving van LCIF. Lions Club Lier Twee Neten diende het dossier destijds in bij haar internationale zustervereniging. Voorzitter van Lions Lier, Eddy Sanders, is bijzonder fier dat hij de internationale president in Lier mag verwelkomen. “Vzw Sint-Pieter is een project dat steun verdient, maar financieel heel zwaar om dragen is. Lions Club Zuiderkempen Heist-Westerlo heeft ons flink gesteund. LC Lier Twee Neten en LC Zuiderkempen hebben namelijk samen 80.000 euro geschonken. LCIF deed daar nog eens 80.000 euro bovenop. Dit bezoek van de internationale voorzitter toont aan hoe nauw betrokken Lions is bij de projecten die zij ondersteunen.”

Geen subsidies
Peter Van Es, voorzitter van de Raad van Bestuur van vzw Sint-Pieter, benadrukt dat de giften van Lions echt wel een verschil maken. “De overheid concentreert zich op het kostenplaatje van de begeleiding. Zij besteedt geen geld meer aan de huisvesting. Privé-initiatieven zoals Sint-Pieter zorgen daarom voor aangepaste huisvesting. Hiervoor ontvangen ze geen subsidies. Het geld van privé-initiatieven, zoals die van een lokale Lions-vereniging en LCIF, is daarom bijzonder welkom. Dit is een project dat zeer zeker model kan staan voor gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen. Professionals van de Vlaamse welzijnssector volgen het project van nabij. Sint-Pieter wordt ook geciteerd als voorbeeld voor andere gelijkaardige kleinschalige privé-initiatieven. Dit project toont aan dat privé en overheid heel goed kunnen samenwerken rond een concreet maatschappelijk doel.”
(KSL/foto’s MSL)

Fotoreportage...

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet