Herbeleef de Middeleeuwen tijdens Quondam

Berlaar: Op 20 en 21 mei komen in Berlaar de middeleeuwen weer tot leven. Het middeleeuwse spektakel Quondam tovert het kasteeldomein ’t Hooghuys om tot een bruisende 15e-eeuwse stad. Het kasteel opent dit jaar voor de zesde maal zijn poorten voor een nieuwe editie. Meer dan 500 figuranten uit 12 landen laten de bezoekers op een interactieve manier kennismaken met het leven van hun voorouders. Quondam ontvangt jaarlijks 7 tot 10.000 bezoekers, afhankelijk van het weer.

Op Quondam belanden de bezoekers middenin de wonderbaarlijke geschiedenis van de middeleeuwen. Ridders te paard en boogschutters vechten tornooien uit, narren toveren een glimlach op ieders gezicht en tovenaars laten monden openvallen van verbazing. U kan rondkuieren op een echte middeleeuwse markt met handelaars uit meer dan twaalf verschillende landen. Lekkerbekken kunnen smullen van traditionele middeleeuwse gerechten zoals ‘Spekkebrood’ en ‘Zoete Bruydskoek’ en in ruil voor Quondammunten drink je hypocras of mede uit een traditionele stenen drinkbeker. Om het plaatje compleet te maken, slaan middeleeuwse verenigingen hun prachtige kampen op rondom het kasteeldomein van maar liefst 5ha groot.

Al doende de middeleeuwen verkennen
Groot en klein zal niet weten wat eerst te doen: leren zwaardvechten, hoefijzerwerpen, boogschieten... Bezoekers kunnen op Quondam ook traditionele technieken van de middeleeuwse ambachten beoefenen. Tijdens deze workshops ontdekken bezoekers hoe onze voorouders ijzer smeedden, tin goten en zelfs kaarsen maakten. Na een leerrijke dag kunnen kinderen hun afgewerkte activiteitenkaart inwisselen voor een ridderoorkonde en zo een echte ridder worden.

Nieuwigheden om te ontdekken
Ook dit jaar kunnen de bezoekers weer kennismaken met enkele nieuwigheden. Zo wordt er voor de kleinsten (voor het eerst in België) een middeleeuwse zweefmolen geplaatst en kunnen de ouders even stoppen bij de middeleeuwse bierbrouwer. Het badhuis met zijn houten tobbe is een leuke toevoeging om het vuil van een veldslag af te wassen en voor de gelovigen wordt er een ware middeleeuwse mis gehouden.

De echte middeleeuwse avonturiers kunnen al een voorproefje nemen op de website www.quondam.be.

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet