Julia Van Hool  oudste inwoonster van Lier wil 110 jaar worden

Lier: Julia Van Hool is de oudste inwoonster van Lier. Ze werd op zondag 7 mei 108 jaar. “Ik heb er altijd van gedroomd om 100 jaar te worden. Ik heb er lang op gewacht. Nu ben ik zelfs 108. Ik ‘verschiet’ er zelf van dat ik zo ver geraakt ben”, zegt Julia opgewonden.
Tot einde 2015 woonde Julia nog alleen in haar eigen woning. Een ongelukkige val bracht een keerpunt in haar leven. Hierdoor werd ze een beetje bang en kwam ze op kortverblijf in WZC St.-Jozef in Lier. Met haar positieve ingesteldheid besliste ze dat het tijd werd voor een definitieve verhuis.
Julia werd geboren op 7 mei 1909 in de Augustijnenhoeve in Putte. Het echtpaar Van Hool telde vijf meisjes en twee zonen. Eind de jaren 20 begint zij samen met haar oudere zus een kapsalon in Koningshooikt. In die periode leert ze ook René Op de Beeck kennen. Zij huwen in 1932 en nemen de beenhouwerij in de Maasfortbaan over. Het echtpaar kreeg vier kinderen Op 21 januari 1935 wordt hun eerst zoon Marcel (nu 82) geboren. Jos (81), Florent (76) en Annie (68) volgen nog. Nu zijn er twee kleinkinderen Gerrit en Ilse en twee achterkleinkinderen Oli en Sophia.
In 1966 geven René en Julia de beenhouwerij over aan hun zoon Florent en zijn echtgenote Mia. In 1982 overlijdt René, net voor ze hun vijftigste huwelijksverjaardag willen vieren.
“Ik heb mijn gans leven gesleten in mijn zaak en in het huishouden. Daar voelde ik mij gedurende 32 jaar gelukkig in. Tot voor twee kookte ik nog mijn eigen potje en wou niemand tot last zijn. Dat is nu allemaal voorbij. Op een avond toen ik wou gaan slapen was mijn been precies aan het ‘slapen’. Ik ben toen recht gestaan en ben gevallen. Ik ben nog zelf naar mijn bed gekropen. De volgende dag is mijn zoon met mij naar het ziekenhuis gereden. Gelukkig had ik niets gebroken. Toen heb ik de moeilijke beslissing genomen om naar het rusthuis te gaan. Ik heb er nog geen minuut spijt van. Ze doen hier nu alles voor mij en ik ben hier helemaal tevreden. Ik krijg elke dag bezoek. Met mijn rollator heb ik hier al alle gangen rondgereden. Wanneer ik zin heb kijk ik naar TV. Vooral het veldrijden interesseert mij ”, zegt Julia. Julia kan nog steeds rekenen op vele bezoekjes  van familie, vrienden en kennissen.
Haar gezondheidstoestand zowel mentaal als fysisch is nog prima. “Het is gewoon ongelooflijk leuk om zo oud te worden. Vooral de manier waarop je die leeftijd bereikt is van belang. Julia leeft nog steeds in het heden. Ze is dagelijks nog met van alles bezig”, zegt haar huisdokter Bart Van Bosstraeten.
Haar recept om honderd en zeven en ouder te worden: “Vooral gezond eten. Werken maar ook ontspanning nemen. Om tien uur gaan slapen en om zes uur opstaan. En nu vooral bewegen en niet in de zetel blijven zitten”, legt Julia overtuigend uit.
Hoe Julia de toekomst ziet: “Ik heb de moed om honderd en tien te worden. Jaar per jaar mogen jullie nog langs komen. Volgend jaar wordt ik zeker honderd en negen.”
Burgemeester Frank Boogaerts en schepenen Rik Pets en Rik Verwaest kwamen Julia feliciteren namens het koningshuis en namens de stad Lier. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Fotoreportage....

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet