Wie komt er in Lier shoppen?

Lier: Wie komt er in Lier winkelen? Hoe komen de shoppers naar Lier? Waar parkeren ze? Hoe lang blijven ze in Lier? Hoeveel spenderen ze in Lier? Dat zijn enkele vragen waarop het stadsbestuur graag een antwoord op kent. Daarom liet de stad Lier een wetenschappelijk onderbouwde enquête uitvoeren in de periode tussen 10 oktober 2016 en 20 november 2016.
Op een viertal plaatsen namen in totaal 497 bezoekers deel. De grootste leeftijd categorieën waren -24 en +40 jaar. 47% kwam uit Lier binnen de Ring, 39% uit andere gemeenten, 10% van buiten Lier buiten de Ring en 4% uit Koningshooikt. Van onze buurgemeenten komen vooral shoppers uit Nijlen, Ranst, Duffel en Heist op den Berg.

Vervoermiddel – Parkeren
De Lierenaar van binnen de Ring komt merendeel te voet naar de winkelstraten (+70%). Bezoekers van buiten Lier komen grotendeels met de wagen (+-70%). De gratis parking op de Mol wordt het meest gebruikt, daarna de betaalparking Gasthuisvest. Parkeerplaatsen worden gekozen in functie van gebruiksgemak en afstand tot het centrum. Weinigen verkiezen de ondergrondse parking of parking KTA.

De gemiddelde klant
De gemiddelde klant van handelscentrum komt 6,6 keer per maand winkelen en denkt 81,05 euro uit te geven. Buiten Lier komen de shoppers uit 30 andere gemeenten. Hoofdzakelijk wordt kleding of voeding gekocht. Twee derde van de shoppers combineert hun bezoek aan de winkelstraten met een horecabezoek.

Wat doet Lier met de resultaten?
“Lier was één van de pilootgemeenten voor het uitvoeren en verwerken van de resultaten van deze enquête in het kader van een analyse ‘woon-winkelverplaatsingsgedrag’. De volgende Vlaamse steden hebben het initiatief genomen voor een gelijkaardige enquête: Kortrijk, Mechelen, Gent, Halle en Hasselt. In de loop van het voorjaar 2017 worden de onderzoeksresultaten van deze zes steden met elkaar vergeleken. Pas dan kunnen we de nodige conclusies trekken om onze strategie al dan niet bij te sturen”, zegt schepen van Mobiliteit Bert Wollants. (MSL/foto MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet