Nieuwjaarsreceptie AC Lyra – 70 jaar AC Lyra

Lier: Dit jaar viert AC Lyra zijn zeventigste verjaardag. Tijdens een druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie gaf voorzitter Simon Chauveau samen met secretaris Gery Follens een overzicht van het afgelopen jaar, de geschiedenis van de club en de toekomstige activiteiten in het jubeljaar.

2016 was een memorabel jaar voor A.C. Lyra.
Een Belgisch Record, een eerste Olypische deelname van een Lyra-atleet ooit, twee paralympische medailles, 199 podiumplaatsen, 72 titels, sterke resultaten op de interclubkampioenschappen en een Europese medaille.

Secretaris Follens : “Wij haalden met een oogst van liefst 199 podiumplaatsen op Provinciale, Vlaamse, Belgische en Internationale Kampioenschappen het tweede beste cijfer ooit in onze clubgeschiedenis. Liefst 37 Provinciale, 14 Vlaamse, 21 Belgische titels werden ons deel en 63 maal mochten onze atleten zilver en 64 maal brons omhangen. Met de natuurlopen kregen we zo’n kleine 5000 lopers op de been
Onze club is ook begaan met het maatschappelijk welzijn. Bij onze Kerstnatuurloop hadden we immers besloten een deel van de opbrengst te schenken aan het goede doel, dit in het kader van de ‘Warmste week van Studio Brussel’. We zijn dan ook fier dat we vandaag een cheque van 1200 euro
mogen overhandigen aan de verantwoordelijke van Bednet, de organisatie die instaat voor synchroon internetonderwijs voor kinderen die door ziekte de lessen niet op school kunnen volgen.”

In 2017 bestaat AC Lyra 70 jaar.
Van dit jaar zullen wij een echt feestjaar maken. Wij zijn onder meer gastheer van drie Provinciale Kampioenschappen, één Vlaams en één Belgisch kampioenschap.

Feestprogramma 2017
“Deze maand op 21 januari breien we een vervolg aan onze 14de Natuurlopen. Dit seizoen worden ze in het kader van“70 jaar AC Lyra” op zondag 26 maart afgesloten wordt met de ‘3de Marathon van Lier, Memorial Jef Breugelmans’ door het stadscentrum en over de Netedijken. Ook staat hier een Kidsrun, aflossingsmarathon, 5 Km en 10 Miles op het programma.
Dit jaar mogen wij ook enkele kampioenschappen organiseren. De ‘3de Marathon van Lier’ op 26 maart krijgt het label van Vlaams en Provinciaal Kampioenschap, op 29 april mogen de meisjes pupillen en miniemen voor eigen vlok streven naar een finaleplaats bij de schiftingen van de Beker van Vlaanderen, op 13 mei verwelkomen we dan weer talrijk de jeugd voor de ‘opener’ van het Antwerps Jeugdcriterium. Pinkstermaandag 5 juni zijn we de gastheer voor het Provinciaal Kampioenschap Jeugdmeerkamp, de laatste jaren telkens goed voor zo’n 300 jongeren.  De prestigieuze Internationale B-meeting  omgedoopt tot ‘Flanders Classic – Memorial Jos Verstockt’ staat deze keer gepland op zaterdag 5 augustus.
Het weekend van 30 september en 1 oktober grijpen we dan weer aan voor de organisatie van onze 12de Internationale Metalyralympics voor atleten met beperking en op zondag organiseren wij bij onze ‘2de Kampenmeeting’ het Provinciaal Kampioenschap Hamerslingeren en Gewichtwerpen.
Als apotheose en primeur organiseren wij voor het eerst in Lier ook een Belgisch Pistekampioenschap Estafetten op zondag 03 september, waar we heel wat Belgische toppers aan het werk zullen zien. Wij hopen op een deelname van de gebroeders Borlé.
Na onze sportstage in het weekend van 11 november, staan we alweer klaar voor de 15° editie van ons Natuurloopcriterium.  

AC Lyra ‘new look’
“AC Lyra zou AC Lyra niet zijn als ze niet zouden uitpakken met een primeur… en dat moment is nu aangebroken. Het is namelijk zo dat we vanaf ons jubileumjaar ‘2017, AC Lyra 70 jaar’ onze atleten en leden een totaal nieuwe look willen geven.”
‘Grootste’ en ‘Gouden’ Clubhart
“De actie van de GVA voor het ‘Grootste clubhart van Vlaanderen’ grepen wij aan om een heel bijzonder iemand voor te dragen. Ondanks zijn beperking was hij voor ons de ‘vrijwilliger van het jaar voor onze club’ door zijn niet aflatende inzet bij zowat elke organisatie, zowel naar voorbereiding toe als de dag van het evenement zelf. Eerst werd hij verkozen tot ‘Grootste clubhart van de Stad Lier’ door de meeste stemmen te krijgen van onze Netestad. 86 steden droegen hun kandidaat voor voor de grote Finale en niemand minder dan onze Bart Casteels werd op 11 oktober in de Lotto-Arena door de vakjury verkozen tot ‘Grootste clubhart van Vlaanderen’. Symbolisch zou ik graag Bart terug lauweren en hem de cheque van 5000euro, geschonken aan de club, willen laten overhandigen door de ambassadeur van de G-Sport in onze provincie, niemand minder dan onze Burgemeester Frank Boogaerts.
Naast de mooie geschenken die hij reeds kreeg hebben we ook nog een verrassing in petto. Van de club krijgt hij nog een blijvend aandenken uit handen van onze voorzitter Simon.”

70 jaar clubgeschiedenis
De eigenlijke aanzet voor het ontstaan van AC Lyra werd gegeven door de oprichting van atletiek club Lier (AC Lier) in 1944. Toen werd de voorzittersfunctie vervuld door Jos Vercammen. Op 14 september 1947 door het bestuur en de leden beslist om als onderafdeling toe te treden tot de Koninklijke T.S.V. Lyra. Als eerst voorzitter werd Staf De Brauwer verkozen.
Tevens veranderde men van naam en noemde men voortaan AC Lyra. Vanaf dan bestond de Koninklijke Lyra niet enkel uit een turn -, voetbal -, basket – en handbalafdeling maar had men er ook een atletiekafdeling bij. Nadat Eduard Van Gaens in 1951 enkele maanden het voorzitterschap ad interim vervulde, werd op 15 oktober Frans Torfs als nieuwe voorzitter aangesteld. In 1964 werd dan Tom Bracke verkozen als opvolger van Frans om de activiteiten van de club in goede banen te leiden. Tijdens zijn voorzitterschap groeide de club enorm en sloten er zich veel leden aan van buiten Lier zoals Nijlen, Kessel en Herentals.
Ook moest men met de tijd meegaan, daarom werd in november 1967 door het bestuur beslist om ook een damesafdeling op te richten. Stilaan kwamen de vrouwen dus binnen bij AC Lyra, niet alleen op de oefenvelden waren ze te vinden, ook in het bestuur zetelde nu vrouwen zodat er ook rekening kon gehouden worden met hun wensen. Na tien jaar voorzitterschap van Tom Bracke werd in 1972 het roer overgenomen door Paul Jonkergouw, die 20 jaar voorzitter bleef.
Een nieuwe periode brak aan toen op 26 maart 1986 in het “Belgische staatsblad” de oprichting van de V.Z.W. AC Lyra verscheen. Dit had voor gevolg dat AC Lyra een stuk minder afhankelijk werd van de Koninklijke Lyra. Na 20 jaar voorzitterschap van Paul Jonkervrouw gaf hij de fakkel door aan Annik Busschops. Twee jaar later, op de bestuursvergadering van juni 1994, werd Danny Martin verkozen als opvolger van Annik Busschops. Na lang aandringen en vele loze verkiezingsbeloftes kregen de atletiekclubs van onze Netestad in 1998 eindelijk een degelijke sportaccommodatie aan CC De Mol.
Deze accommodatie en de eeuwwisseling inspireerden de club in het jaar 2000 om een nieuwe wind te laten waaien over AC Lyra. De moderne aanpak leidde ertoe dat er verschillende teams werden opgericht, nieuwe trainers werden aangetrokken, nieuwe impulsen naar recreatie met Start to Run en de organisatie van de Natuurlopen werden gegeven en een website kwam tot stand.  
Na 15 jaar voorzitterschap geeft Danny Martin eind 2009 de fakkel door aan Simon Chovau, onze huidige en jongste voorzitter van de Vlaamse Atletiekliga. Met zijn jonge en moderne aanpak en visie wist hij de club verder uit te bouwen.  Het ledenaantal bleef verder aangroeien tot zo’n 600 leden vandaag.

Onze multifunctionele aanpak leidde ertoe dat we heel wat aandacht besteden aan het recreatieve aspect met de Natuurlopen als uithangbord, waar we eind vorig jaar de 42.000ste deelnemer mochten verwelkomen. In dit kader organiseerde AC Lyra reeds twee marathons doorheen het stadscentrum van Lier. In 2012 waren we zelfs gastheer van het Belgisch Kampioenschap Marathon.

Daarnaast groeide onze Memorial Jos Verstockt tot een prestigieuze topmeeting. De meest opmerkelijke feiten hier waren toch de deelname van meervoudig Olympisch kampioen Kenenissa Bekele in 2013, het wereldrecord van Marieke Vervoort op de 800 m voor wheelers in 2014 en de livestream die we vorig jaar nog brachten, zodat zelfs Zuid-Afrikaanse supporters ons zeer dankbaar waren.

Maar ook de aandacht voor de atleten met beperking mogen we niet uit het oog verliezen. Sinds een 10-tal jaar bouwden we ook hier een sterk team uit, dat verdiend de titel kreeg van ‘ankerclub van de Provincie Antwerpen’ en met ons Wielemie meer dan een boegbeeld in zijn rangen heeft.  Verschillende BV’s passeerden hier voor hun steun te betuigen aan deze atleten, waaronder
Karen Daemen, Bart Peeters,  Walter Grootaers, Jean-Marie Pfaff, Tia Hellebaut, Carry Goossens.

Overzicht van de laatste tien jaar
Heel wat Lyra-atleten haalden de voorbije 10 jaar Nationale en zelfs internationale successen. Leuk om mee te geven dat onze vereniging in de laatste 10 jaar liefst 1895 podia haalden op kampioenschappen en goed was voor 717 titels op Provinciale, Vlaamse, Belgische en zelfs Internationale Kampioenschappen.

In de afgelopen 10 jaar verkregen 6 atleten het statuut van Elite atleet bij de Vlaamse atletiekliga, waaronder in chronologische volgorde Vincent Vanryckeghem – Aurélie de Ryck – Mats Lunders Mathias Broothaerts - Michael Somers - Brecht Bertels. Deze laatste 3 zijn ook dit jaar elite-atleet.

Verschillende atleten droegen ook onze kleuren uit op Europees en zelfs Internationaal vlak. Denken we hierbij Mats Lunders, Rodric Seutin, Aurelie De Ryck, Liesbeth Van Lommel, Elise Mehuys, Lore Van Den Broeck, Moran Swinnen en Sam Theeuws. Drie atleten haalden zelfs een Europese medaille: Vincent Van Ryckeghem met brons op de 400mH in 2009 in het Litouwse Kaunas,  Mathias Broothaerts met zilver bij ver op het EK in Rieti in 2013 en Michael Somers, onlangs goed voor zilver op het EK veldlopen in Chia (Sardinie).

En zelfs voor het hoogst bereikbare voor een atleet, de Olympische Spelen, mochten we vorig jaar Els Rens en voor de tweede maal op rij onze viervoudige medaillewinnares Marieke Vervoort naar Rio uitwuiven. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Fotoreportage...

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet