Raku-stook in Lierse Academie

Lier: De Lierse Academie voor Schone Kunsten hield voor de eerste maal een Raku stook buiten aan het nieuwe keramiek atelier. Raku is oorspronkelijk een Chinees-Koreaanse techniek van pottenbakken, die in Japan tot grote bloei is gekomen in de 16de eeuw. Raku staat voor vrede, vreugde en geluk.
“Ik kan me voorstellen als we ons bakproces buiten demonstreren waar vuur, rook en water aan te pas komt, ons naaste nieuwe buren zich zullen afvragen: 'wat zijn die daar bezig?' Stel dat ze de brandweer bellen... Daarom nodigden we ook iedereen uit om te komen kijken. Het is leuk om te volgen en te zien hoe de gecraqueleerde creaties met unieke patronen in het aardewerk tevoorschijn komen", legt docente Liesbet van Huysse uit.

Rakustoken is van oorsprong een Japanse theeceremonie. De bisquit gebakken kommetjes werden na geglazuurd te zijn in een raku oven in ongeveer een uur tijd gebakken tot een temperatuur van zo'n 1.000 ºC. Nadat de kommen wat afgekoeld waren, werden ze uitgereikt aan de gasten en kon er thee uit gedronken worden. De bij ons bekende vorm van raku stoken is afkomstig uit Amerika. Die ontdekten dat wanneer je de werkstukken uit de hete raku oven haalt, het glazuur door de enorme temperatuurschok van 1.000 ºC - 20 ºC gaat barsten. Indien je nu deze stukken in een ton plaatst met bijvoorbeeld zaagsel, dan vat het zaagsel door de hitte direkt vlam. Laat het even goed branden, plaats de deksel op de ton en een enorme rookontwikkeling zal zich in de ton ontwikkelen.
Nu gebeuren er twee dingen:
- de rook dringt in de haarscheuren van het glazuur en vormt hierdoor de zgn. craquelé.
- Verder zullen alle delen die niet geglazuurd zijn zwart geblakerd worden
- De atmosfeer in de ton zal veranderen van een oxiderende naar een reducerende (= zuurstofarm) waardoor de glazuren die koper bevatten van groen tot roodkoper kunnen veranderen. Dit hele proces is weinig te beïnvloeden. Veel is afhankelijk van allerlei factoren, zoals snelheid opstoken van de raku oven, de eindtemperatuur, hoe snel iets uit de oven komt en het in de zaagselton gaat, de hoeveelheid vuur in de ton, en nog andere factoren. Maar juist dit onvoorspelbare maakt rakustoken zo bijzonder. Het is en blijft een verrassing hoe een en ander uit de zaagselton komt en vooral hoe het er uit ziet als alle roet er van af gepoetst is. (SDW/foto’s SDW)

Fotoreportage...

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet