Tournée Minérale: een maand zonder alcohol

Lier: Februari wordt de alcoholvrije maand. De eindejaarsfeesten in december en de recepties in januari zijn een typische periode van overdaad. De maand februari is dus een goed moment om daar even van te bekomen en het jaar fris in te zetten.

Het is al een paar jaar een opkomende rage: een hele maand geen druppel alcohol drinken. Tot nu toe waren dat voornamelijk spontane beslissingen van individuen. Zij deden het als gezondheidskuur of om even de uitdaging ‘kan ik zonder?’ aan te gaan. De DrugLijn en Stichting tegen Kanker willen op dit enthousiasme inpikken. Ze slaan de handen in elkaar voor de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari 2017 alcohol een maand lang af te zweren. Lier ondersteunt campagne Tournée Minérale

Lier doet mee aan Tournée Minérale
Ook Lier doet mee. Stad en OCMW Lier en Lokale Politie Lier zullen als gezamenlijk team zoveel mogelijk personeelsleden aansporen om deel te nemen aan de campagne en de uitdaging aan te gaan om een maand geen alcohol te drinken. Alle personeelsleden krijgen de mogelijkheid zich hiervoor via een link te registreren onder het gezamenlijk team van stad Lier, OCMW Lier en Lokale Politie Lier. Burgemeester Frank Boogaerts, korpschef Werner Cazaerck, OCMW voorzitter Marleen Vanderpoorten en een aantal leden van het schepencollege schreven zich alvast in.
Ook de Lierenaars en Hooiktenaren worden via sociale media aangemoedigd om deel te nemen. Daarnaast krijgen alle huisartsen promotiemateriaal van deze campagne ter beschikking. Meer info en inschrijven via www.tourneeminerale.be.

Alcohol: geen onschuldig product
Alcohol drinken is heel normaal geworden. Om er een cijfer op te plakken: in 2013 dronk 82% van de Belgen en 84% van de Vlamingen alcohol. Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten, voor velen maakt het deel uit van de (dagelijkse) routine. Toch zijn er heel wat risico’s verbonden aan alcohol, en niet alleen voor de problematische gebruikers. Alcohol heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer 200 verschillende aandoeningen. De relatief onschuldige kater is daar één van, maar er is ook een verband met heel wat ernstigere gezondheidsklachten, zoals slaapproblemen, hartklachten, leveraandoeningen en kanker. Naast de gezondheidsproblemen kan alcohol voor nog heel wat moeilijkheden zorgen, in het verkeer, op het werk, in vriendschappen of relaties, …

Voor je gezondheid en voor het goede doel
Redenen genoeg dus om alcohol een maand lang aan de kant te zetten. Je lichaam krijgt zo de tijd om te recupereren van je gebruikelijke alcoholconsumptie. Heel wat mensen merken in die maand gaandeweg dat ze beter slapen en zich fitter voelen. Je spaart ook heel wat geld uit. En je krijgt minder calorieën binnen, je kan dus zelfs gewicht verliezen door even ‘nee’ te zeggen.
Bovendien staan deelnemers door de actie ook stil bij hun alcoholgebruik in het algemeen. De campagne doet je beseffen hoe snel je, onder normale omstandigheden een glas drinkt uit gewoonte. Onderzoek in het buitenland, waar dergelijke campagnes al langer bestaan, heeft uitgewezen dat deelnemers zelfs een tijd na de actie vaak nog steeds minder drinken.
Ten slotte steunt de campagne ook het goede doel. Deelnemers kunnen een som doneren voor de Stichting tegen Kanker. Of ze kunnen hun vrienden en familieleden vragen om hen te sponsoren bij hun maand zonder alcohol, meteen een extra motivatie om het vol te houden. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor kankeronderzoek.

Meer info: www.tourneeminerale.be.

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet