Lierse reuzen vinden onderkomen in Duffel

Lier – Duffel: Na heel wat huisvestingsproblemen hebben de Lierse reuzen een comfortabel onderkomen gevonden op het Igemo Bedrijvencentum Itterbeek in Duffel. Om dit te vieren hielden Goliath, Wardje en consoorten een housewarming party in hun nieuwe woonst.  

Vroeger stonden de reuzen in de oude Sion stadsmagazijnen in erbarmelijke omstandigheden. Nadien kwamen ze in de nieuwe stadsmagazijnen terecht. In 2013 sloot de stad een overeenkomst met ‘De Gezellen van ’t Groot Volk’ die zich met de reuzenproblematiek gingen bezighouden. De reuzen verhuisden naar de leegstaande Normaalschool. Hier moesten ze ook weg daar de gebouwen gedeeltelijk gesloopt worden voor een bouwproject. Uiteindelijk staan ze nu in een gehuurd magazijn in Duffel.
In aanwezigheid van Frank Boogaerts burgemeester van Lier en Marc Van der Linden burgemeester van Duffel hielden Goliath en Wardje een ludieke conversatie. Volgens Goliath was de verhuis perfect verlopen. Tijdens het gesprek formuleerde Goliath enige verzuchtingen: “Mijn familie loopt rond ik kleren van gordijnstof, daar waar de Olifant, de giraf en het Ros Beiaard kleren hebben van Dries Van Noten. Mijn vrouw loopt rond in kleren van na de oorlog. Grote va is precies Piet Piraat. Wij hebben dringend kleren nodig van Dries Van Noten en niet uit de Zeeman. Heb je al eens naar de coiffure van ‘die van ons’ en van de meid gekeken. Precies twee ‘verlebberde’ vrouwen uit het Karthuizers van vroeger. Ze moeten dringend naar de coiffeur.”
Verder vertelde Wardje dat het de bedoeling is om de Reuzentrein om de vijf jaar door Lier te laten trekken. De volgende ommegang zou dan in 2020 uitgaan. Goliath stelde dat de historische Lierse reuzen hier illegaal in hun nieuw woonst aanwezig waren. De Gezellen hadden hiervoor een praktische oplossing die ze ook gebruikten bij deelname aan Katuit in Dendermonde. Burgemeester Boogaerts van Lier vroeg aan zijn collega Van der Linden dat hij in Duffel een zakje Lierse grond mocht storten. De burgemeester van Duffel stemde toe. Tot slot schudden de beide burgemeesters samen een zakje Lierse grond in het magazijn.  “Nu heeft Lier een kleine enclave in Duffel”, lachte burgemeester Frank Boogaerts.
De stad betaald 1.650 euro huurgeld per maand voor het nieuw reuzenverblijf. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Fotoreportage reuzen...

Fotoreportage verhuis...

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet