Edmond Min en Simone Vinckens 60 jaar getrouwd


 
Lier: Edmond ‘Mon’ Min (83) en Simone Vinckens (77)  vierden hun diamanten bruiloft. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst toen Simone met haar vader mee naar café ‘Bij Josfine’ in het ‘eerste gat’ (Parelstraat), mocht. De vlam sloeg echt over toen ze elkaar terug zagen op Gevaert, waar ze beiden werkten.

Mon werkte eerst gedurende drie jaar aan de haven als optakelaar. Nadien werkte hij tot zijn pensioen bij Gevaert (nu Agfa Gevaert). Mon heeft voeger nog met zijn vader paling gaan vissen als ‘bootvisser’ op de Nete. Mon toont fier nog een schaalmodel van de platboden waarmee ze op de Nete visten. Hij heeft ook nog speciale herinneringen aan de verfilming van het boek van Timmermans ‘Onze Lieve Vrouw der Vissen’. Het boek zelf heeft hij niet meer. “Daar heeft hij nog steeds verdriet over”, zegt Simone. Lierinbeeld wist dat er in Mechelen nog een exemplaar te koop was. Schepen Pets deed onmiddellijk het nodige. Voor dat hij zijn bezoek af ronde had hij reeds een exemplaar van het verloren boek besteld.

Simone werkte eerst als inwonend kindermeisje. Nadien werkte ze ook bij Gevaert tot er kinderen kwamen. Vanaf toen zorgde ze voor het huishouden. “Vroeger heb ik nog bij Felix Timmermans gewerkt als hulp in het huishouden”, zegt Simonne nog.
Mon en Simone hebben drie zonen: Rudy, Dirk en Mario. Ondertussen zijn er zes kleinkinderen, drie jongens en drie meisjes en vier achterkleinkinderen, twee jongens en twee meisjes.

Vroeger was hun favoriete reisbestemming Oostenrijk. Nu doen ze het wat kalmer aan en brengen hun dagen door met lezen en TV kijken.

Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksverjaardag ging schepen van Bevolking Rik Pets het gelukkig paar feliciteren namens het Koningshuis en de stad Lier. Hij bood hen een geschenk aan van de stad Lier in de vorm van centrum bonnen ter waarde van 60 euro. “Eén euro voor elk jaar dat jullie samen zijn”, besloot schepen Pets.

Onze Lieve Vrouw der Vissen
Schepen Pets ging een uur na zijn officieel bezoek het boek van Felix Timmermans ‘Onze Lieve Vrouw der Vissen’ afgeven bij Mon en Simone.
In het boek vinden we onder andere het verhaal van de grootvader van Mon. Louis Min (1856-1940), een onvolprezen volksfiguur, die schoenmaker en bootvisser was. Met zijn platbodem ging hij nog paling draaien op de Nete. Met zijn toegekende naam ‘Vette Min’ stond hij model voor Vettigen Teen die onder andere voorkomt in het boek ‘Onze Lieve Vrouw der Vissen’ en de verfilming ervan.
(MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet